Weerasverwachting oktober 2024: zacht, somber en nat?

25 september 2024 Weerasverwachting oktober 2024: zacht, somber en nat?

Krijgen we nog mooi weer in de herfstvakantie?

De herfstmaand is in Nederland vaak guur, met veel regen en wind. Oktober 2023 stond met 13,2 graden op de 6e plaats van warmste oktobermaanden sinds 1901. Wat kunnen we verwachten van het weer in Nederland in oktober in 2024? Lees hier de weersvoorspelling voor oktober voor Nederland en waar het warm weer is in Europa in oktober.

Het weer in oktober in Nederland

De gemiddelde temperatuur in oktober in Nederland ligt overdag rond de 15 graden. De normale temperatuur in oktober in de nacht ligt rond de 7 graden. De zon schijnt in de maand oktober gemiddeld 4 uur per dag.

Het weer begin oktober wil ons nog af en toe een temperatuur rond de 20 graden geven. Veel warmer is echter uitzonderlijk. De hoogste temperatuur ooit staat op het weerbericht van oktober 1921. Op 10 oktober van dat jaar steeg de temperatuur in Limburg naar ruim 30 graden.

De actuele weersverwachting voor oktober in Nederland

Oktober 2024 is waarschijnlijk relatief zacht maar ook erg nat. In 2023 was oktober echt kletsnat en viel er bijna 180 mm regen.

De tweede helft van de maand is het vaak wisselvallig. Het regent naar verwachting 5- 8 dagen van de maand. Het weer eind oktober kan bewolkt en somber zijn. Ook kan je deze maand eerste vorst verwachten in Nederland.

Waar is het mooi weer in de herfstvakantie?

Waar in Europa moet je zijn als je warm weer in oktober met gemiddeld 24 graden zoekt? Kijk waar de plekjes zijn met lekker weer in deze 30 zonvakantie oktober tips.

Vergelijk mooi herfstvakantie weer in Turkije met het weer in de herfstvakantie op Mallorca. Bekijk de weersvoorspelling voor Ibiza en andere gebieden en eilanden van Spanje. Ook op de Canarische Eilanden is het nu nog gemiddeld 22 graden. Je ontdekt waar je moet zijn in Europa met de tips van onze weer-experts:

Bekijk ook de top 7 met redactie favorieten waar is het lekker weer in de herfstvakantie?

Wat doet de verandering van het klimaat met de gemiddelde temperatuur in oktober?

Wat zeggen de klimaatmodellen over het weer in oktober? Temperatuur, luchtdruk, wind, neerslag en bewolking bepalen samen ons klimaat. Klimaatmodellen werken feitelijk op dezelfde manier waarop weersvoorspellingen tot stand komen. Ze worden gebruikt om te voorspellen hoe het klimaat zich in de toekomst zal ontwikkelen.

De kans is groot dat het weer verder op zal warmen. Ook verwachten klimatologen dat extreem in de komende jaren steeds weer vaker voor zal komen. De kans is namelijk heel groot dat de gemiddelde temperatuur meer dan 1,5 graden stijgt.

In de afgelopen jaren scheen de zon igemiddeld ruim 2% meer in deze tijd van het jaar. Dat is 9 uur meer zon in de maand in Nederland. De gemiddelde temperatuur in oktober is in de afgelopen 75 jaar ongeveer met 1 graad gestegen.

Het gemiddeld aantal warme dagen met meer dan 20 graden in Nederland is ook beperkt gestegen. Van 1951 - 1980 hadden we gemiddeld over het land 1,7 dagen met 20 graden of meer. Van 1994 - 2023 is dat een halve dag meer geworden met 2,2. Dagen met m

De laagste temperatuur ooit gemeten in Nederland is -5,7 in 1912. Maar dagen met matige vorst in oktober komen bijna niet meer voor. Ook dat is iets waar de wereldwijde opwarming voor zorgt.

Meer artikelen in deze weersvoorspelling serie:

Andere recente nieuwsberichten over vakantieweer en het klimaat:

Twijfel je nog of je eind september of juist begin oktober op vakantie wil gaan? Of juist tussen eind oktober en begin november? Bekijk dan ook de volgende tips van de redactie:

 

Over deze website. Veelgestelde vragen.

Het team achter de ontwikkeling van Waarschijndezonwel.nl bestaat uit een mix van reisexperts en geografen. Het Nederlandse kwakkelweer zorgt ervoor Hollanders regelmatig zoeken naar "Waar de zon de zon schijnt". Op deze website kan je reisadvies vinden op basis van de actuele weersvoorspelling en historische klimaatdata. Zo vergroot je jouw kans op een zonnige vakantie!

Sunny Deal
Service

Mail mij als er een aanbieding is voor: naar een bestemming met
met een prijs lager dan:
Afmelden
4203
shares